LILLA SVERIGE



Det är för lärare i svenska för svenska elever jag föreläser. I detta sällskap blir jag därför mer svensk. Det svenska är det förenande. Det talas svenska. Det gestikuleras svenskt. Och Ikea lovordas. Där finns allt en svensk behöver för att få känna sig svensk. Godisbilarna hör till det svenska, sillen likaså, kaviar och kakorna av de sju sorterna...

- Det är underbart med Ikea. Lilla Sverige kallas Ikea här.


Jag undrar om Ikeakatalogen kunde vara en del i svenskundervisningen här då värmen och glädjen omsluter Ikea och en del av eleverna inte längre förstår vitsen med att behålla sitt svenska språk därför att de använder det för sällan. Då kanske IKEA kan färga undervisningen tänker jag. Ikeakatalogen sprider ju ut det svenska språket över hela världen. En blomkruka heter KRUKA över hela Ikeajordklotet. Jag var i Singapore och läste dagstidningen. Ikeareklamen syntes över en hel sida. De svenska orden gjorde mig läskunnig.

Nu tänker jag - så här är det väl med alla språkgrupper oavsett språk. Man vill behålla sitt språk i någon form, man vill se det i tryck någon annanstans, man vill att barnen behåller sitt modersmål, det navelsträngsspråk man får med sig ut i livet.

Jag grabbar tag i en näve bilar.
Mums!

Anne-Marie

 

Kommentarer
Postat av: Ida



Trevligt. Namnet känner jag igen, och så innebörden förstås.



Tack igen för en väldigt givande föreläsning, även om jag inte kunde lyssna på hela.

Jag vaknade inatt och var tvungen att gå igenom allt det du sa i mitt huvud...positivt.

Postat av: IT-mamman

Mmm, och tänk den mamma eller pappa som ska ösa ömhetsbetygelser över sitt barn - det gör de bäst på sitt modersmål. Där hittar de nynserna och det som de precis vill säga. Därför är modersmålet så viktigt. Därför hjälper ett starkt modersmål även till att hitta nyanserna i andraspråket. Viktigt.

2009-03-22 @ 20:21:32
URL: http://itmamman.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback