BLÅVALENS TUNGA...OCH BLÅVALSBEBISHULLET!



Blåvalens tunga är enorm. Den väger faktiskt 2.7 ton...och hur mycket vatten som helst får plats i Blåvalens mun. Berättade en elev för mig idag.

Igår lade sig fem elever på golvet - skulle åskådliggöra blåvalens nyfödda unges längd - på 7 meter. När man säger att en blåvalsunge är 7 meter då den föds - så låter det ungefär som - jahaja! Men när man ser hur lång den faktiskt är... och att vi inte får plats i klassrummet för att verkligen åskådliggöra hur lång en nyfödd blåvalsunge är - då är sju meter väldigt, väldigt långt.

Dessutom måste man runt dessa sju meter lägga till en massa blåbebisvalshull... och då är det ofantligt mycket man blir tvungen att föreställa sig. Ibland, och faktiskt nästan jämt, är det bra att vara praktiskt. Då syns verkligheten också i ett klassrum.

Hur är det nu?
Hur stor är egentligen en blåval?
Hur mycket är 33 meter som en fullvuxen blåval är?
Och så är det detta med vikten... 190 ton. Hur vet man det?
Var har man vägt den? Det är en aning exakt (allt är relativt) att säga att den väger 190 ton?

Jag älskar det problematiska... hur väger man en blåval?

Anne-Marie 
som inte alls vill veta - bara fundera själv...
för kanske kan man be den största blåvalen dyka upp för en uppvisning av världens absolut största blåval... hur kan vi veta...

Kommentarer
Postat av: Fia

Visst är det kul att hitta jämförelser i vardagen som tydliggör astronomiska tal, geologisk historia eller jättelika vikter. Man kan nästan höra hur hjärnorna knaka när det blir aha-upplevelser.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback