- DU KAN VARA TYST SJÄLV




En förskollärare har tejpat igen munnen på en sexåring efter det att sexåringen svarat på lärarens krav om tystnad:

- Tyst kan du vara själv.

Jag vill inte sätta mig in i omständigheterna kring detta barn eller denna förskollärare. Men är det inte märkligt att ena parten kan säga något med full yttrandefrihet och förvänta sig att barnet ska förstå att yttrandefrihet bara gäller för vuxna. Jag ser hur världen hårdnar kring barn och hur maktlösa vuxna tar till märkliga åtgärder för att stävja barn.

Tänk om det är så att den vuxne kanske kunde vara tyst själv en stund. Det kan ligga en sanning i sexåringens ord. Fast å andra sidan lär vi inte få veta det. En tejpad mun är en tystad mun.

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Lilla O

Läste just din krönika i Lärarnas Tidning om det "djävla arbetet". Lysande. Upptäckte också din blogg och ska med glädje snurra runt lite.

Postat av: SA

Jag har ett barn som har svårt att vara tyst när vuxna säger åt honom att vara tyst.

Han vill ofta säga något men dom vuxna vill inte lyssna, istället vill dom vuxna också prata och eftersom man inte ska prata i munnen på varandra så måste barnet hålla tyst........!

Att dom vuxna skulle hålla tyst går ju inte, för dom har så mycket viktigt dom måste få säga.

Är det så att barns prat irriterar vuxenvärlden om den inte får bestämma när pratet är nyttigt? Nyttigt för vem kan man undra?



Om man dessutom pratar samtidigt som det är lite svårt att sitta still ligger man riktigt illa till, åtminstone i skolvärlden.

2009-03-31 @ 13:58:41
Postat av: Anonym

Ja - de två komponenterna; inte sitta still kopplat till glädjen att tala - brukar förklaras som problem. I sällskapslivet kallar vi det samtal och rörelsen för dans.

Anne-Marie

2009-03-31 @ 19:03:25
Postat av: Anonym

O - Lilla o, jag tackar och letar mig fram till din blogg. A-M

2009-03-31 @ 19:03:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback