Sitta-still-pedagogiken




Jag hade en dröm - om sitta-still-pedagogiken. En del elever kunde sitta still, andra kunde det inte. Jag drömde att det inte spelade så stor roll om eleverna satt still i klassrummet eller om de rörde sig i takt med sitt lärande. Jag drömde att jag skrev ut pedagogiska uppdrag som bara kunde genomföras då eleverna var i rörelse. Matematiktalen gjordes två och två under en promenad i skogen. Jag drömde att jag och mina elever promenerade in hela multiplikationstabellen. Jag tänker undersöka praktiken - om vi rör oss hur lär vi oss?




Jag hade förmånen att delta i en europeisk nätverksträff för skolledare och skolutvecklare. Vi genomförde en walk-and-talk. Två och två vandrade vi ut i parkerna med de pedagogiska frågorna i våra rörliga intellekt - och solen värmde oss, luften stärkte oss, och promenaden fick att oss att röra oss i riktning mot lösning av de problem vi hade att lösa. Lärandet är mycket sällan rumsligt.



Anne-Marie

LÄS OCKSÅ DETTA INLÄGG I MIN BLOGG

www.annemariekorling.blogg.se/2009/april/utan-pedagogiskt-anslag-sitt-still.html

Kommentarer
Postat av: Karin

Det är när jag promenerar som de smartaste tankarna dyker upp inom mig. Det inre samtalet flyter lätt och jag löser upp alla knutar och härvor i skallen. Och efter ett svettigt träningspass kan jag känna mig euforiskt lycklig och allt är möjligt. Då kan jag nästan allt, utom slalom förståss... Och jag är övertygad om att en kropp i rörelse ger rörelse även i det inre. Jag tror att fysisk aktivitet är ett fantastiskt redskap för alla lärare. Jag pluggar till lärare (svenska för gymnasiet) och har en nöt att knäcka. Jag inbillar mig att yngre barn mer spontant vill röra på sig och lättare hänger med på en lärares idéer om att lära sig med kroppen. Men hur får man fart på en klass självmedvetna 17 åringar med skruvad syn på sina egna kroppar? Hur gör man?

Postat av: Madonnan

Tänk att vi alla lär oss så olika.. Viktigt att ta hänsyn till.



Promenera ska jag f ö göra idag. Får se om jag lär något på vägen!



Ha en fortsatt Trevlig Midsommar:)

2009-06-20 @ 12:20:41
URL: http://blogg.aftonbladet.se/506madonnan

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback