Hur växer ett träd?




I kulturprogrammet på radio talade man om träden. Sverige täcks av 60% skog berättade man. Det är mycket tänkte jag då jag lyssnade. Människan behöver sin skog, tänkte jag och funderade över hur länge sedan jag gick i skogen. Det var för länge sedan. Nästan tre veckor sedan jag gick i skogen.

Nu är det ett televisionsprogram av dokumentärart. Om skogen och människans vilja att vara där. Bygga sig ett hus i ett träd. Jaha tänker jag. Och så längtar jag efter lukten av barr, fuktigheten som hålls i lövverken under sommardagarna, ljudet av mina fötter som knäcker till en gren, ojämnpromenaden på äventyrsvägarna, hoppet över lerpölen, och spåren efter något djur... och alla frågorna kring det självklara i en skog.

Ett endaste litet träd växer upp, blir stamtjockare, lövrikare och utan att förändra marken runtomkring - det är något med näringsinriktningen - hur går det till när trädet växte sig stort, tjockt och förgrenade sig?

Det kan vara ett sätt att problematisera något om trädet, växten och den näringskedja som trädet ingår i och som vi så väl behöver. Man kan tänka då man står intill ett högt träd... hur gick det här till?

Skogsnäringen - hur när vi en skog?

Anne-Marie






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback