GÖMDA MARKLUND

Jag har inte följt debatten om Gömda eller hurvida Marklund skrivit något sant eller inte. Men jag satt på en restaurang och lyssnade ett samtal mellan fyra personer. Jag kunde av samtalet förstå hur lite de som talade kunde om genrer, om författare, om utgivare, om tryckerier, om det mesta. Jag tänkte genast på behovet av att undervisa - kring hur man kritiskt ska ta sig an texter, hur man ska titta på vem utgivaren är, kunna något om vad en utgivare är för något, vem är ansvarig, hur tänker författare, hur ska läsaren förstå vad som är sant eller inte, hur kan man kritiskt granska ...

- Jamän, hon har ju bara skrivit en bok... hörde jag någon flika in i en för övrigt ganska torftig diskussion där begreppen om det mesta var på tagna lite ur luften.

Det är inte så bara att skriva en bok. I stort sett kommer en bok ut i ett samhälle med yttrandefrihet. Ibland kommer en bok ut trots att det inte råder yttrandefrihet. Det är ganska så stort om man tänker efter.

Anne-Marie,

som också roade sig med att googla på Marklund+Gömda - 225 000 träffar.
Jag googlade också på Kriget i Gaza och fick 1 790 000 träffar.
Ni får tänka själva.


Kommentarer
Postat av: Eva-marie

Hej Anne-Marie! Jag hittade din blogg av en slump (letade bilder till en dikt) men kanske inget sker av en slump... JAg ser att du är lärare och värnar om elever och svenska språket. Där har vi redan en del gemensamt! Gillar dina inlägg så jag länkar till dig. Kram

Postat av: Mats

Jag tänkte proklamera min blogg som LizaMarklundfri zon - men det finns kanske något att lära av den överhettade diskussionen? Och lite roligt är det med ett engagemang som tvingar landets bibiotekarier att märka om tusentals böcker!



Jag tror nog som du att det här med genrer är en allvarlig sak. Samtidigt slås jag av kraften i att ettikera en bok som sann - eller baserad på en sann historia.



Men i längden tror jag att det är bäst att hgålla sig utanför den här striden. Långt utanför!



ha en skön vecka!

2009-01-18 @ 22:35:14
URL: http://lumaol.wordpress.com
Postat av: Anne-Marie

Hej Mats,

Jag tänker hålla mig långt utanför. Men genrer intresserar mig - och samtalet jag råkade lyssna till - utan att vilja - var så ödsligt på den kunskap som faktiskt krävs. Och skolan måste nog ta ett grepp om undervisningen - hur förhålla sig kritisk?



Anne-Marie

2009-01-18 @ 22:40:34
URL: http://annemariekorling.blogg.se/
Postat av: LenaA

Håller med er alla. Men det finns ett problem med att ändra formulering efter hand. För de inblandade inte minst, oskyldiga och skyldiga.

2009-01-19 @ 05:25:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback