GÅ I SKOLAN




Märkliga uttryck.


G Å       I      S K O L A N

Jag ska till jobbet säger jag om någon frågar. Vilket det är mycket få som gör då man träffas runt klockan sju, halv åtta. Men eleverna de går i skolan. Vilket är en total osanning. De går till skolan. Vilket också är en total felsägning, många, alldeles för många åker bil till skolan. Men ok, att gå i skolan är definitivt en gammal mening från tiden då man, likt Astrid Lindgrens Bullerbybarn, hade en skolväg som var fylld med lärande och upptäckande, lekar och dikeshoppande, det var att gå i skolan. I verklighetens skola. Och till den husbyggda skolan. Men uttrycket att gå i skolan är så felaktigt, så felaktigt, för elever går inte i skolan. I skolan sitter eleverna. Och det är, om något är fundamentalt fel så är det just det, att de sitter där. Vad värre är, och definitivt farligare, det är om de sitter av sin tid i skolan, Då gäller det att sätta fart i uttrycket - att gå i skolan! Och det är en av skolans viktiga uppgifter. Att skapa motivation. Och motivation det är svåra saker det!

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Marie

I den skola där jag arbetar åker eleverna skolbuss till skolan och när de väl är i skolan arbetar de, hårt, väl medvetna om varför de är där. Måldiskussioner pågår ständigt, ibland suckar eleverna när vi "tjatar" om vad som står i kursplan/läroplan. En gång frågade jag vad jag "alltid" säger. De svarade rätt fort: "Du säger alltid att i kursplanen står det....." .

Vi kan säkert bli mycket bättre men vi är på god väg och jag är stolt över mina elever som vet sina rättigheter och skyldigheter i skolan, allt enligt våra styrdokument. De ifrågasätter och är ständigt på hugget (de flesta iaf) och det är alltid lika givande att komma till VÅR gemensamma arbetsplats. Se gärna artikel om vår skola efter Skolverkets inspektion.



http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3122974

2008-09-07 @ 11:57:09
URL: http://opedagogen.blogspot.com/
Postat av: Linda

Väl talat!

2008-09-08 @ 17:08:39
URL: http://blogg.aftonbladet.se/7790/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback