ATT LYSSNA TILL PETER ENGLUND



Det är många som väntar på Peter Englund på Akademibokhandeln i Stockholm. Jag kan inte uppskatta antalet människor men det är säkerligen ett par - tre hundra. Då han kommer är det i sin skinnjacka, med vänlig uppsyn och sin nyutkomna bok -

Stridens Skönhet och Sorg,
Första Världskriget i 212 korta kapitel,
Atlantis Förlag, 2008



Så berättar Peter Englund. Om första världskriget. Om personerna som skrev i sina dagböcker och i brev från ett dagsaktuellt världskrig, innan de ens hade en aning om att de ingick i det första världsomspännande kriget. De som berättade om detta krig en gång för länge sedan, i brev och dagböcker, kvarlämnade ord som gör att vi idag får höra dem med Peter Englunds röst och i hans ord. De sparade texterna är dagsaktuella vittnesbörder från då men som ett ständigt närvarande nu. En dagsberättelse blir en del av vår historia.

Mycket glöms bort, somligt blir kunskap om och vetskap kring. Peter Englund berättar att historia handlar om urval, men också om glömska. Peter Englund talar om den förvrängda optiken - att se tillbaka men inte minnas helt rätt. Det är så med historia, och att vara närvarande i den, inte vad utan hur och i, i människans inre och i deltagandet när det sker.

Jag köpte boken. Peter Englund skrev i den - en dedikation till min dotter. Hon är länkad från hans blogg.  Jag måste erkänna min stolthet som mamma då jag sträckte fram min glada hand  och tackade för författarskap och berättarstund. Bloggen skapar märkliga möten också i verkliga livet. Jag har följt Peter Englunds blogg  under det att han beskrivit sitt skrivande och hur han kände sig då han stod utanför sitt förlag med manuset avlämnat och ...

Jag står här då boken är klar och utgiven. Som om jag vore deltagande ... som om jag vore det. Tack Peter Englund för denna stund. Tack också för boken och den kommande läsningen.

Anne-Marie
http://peterenglund.wordpress.com/2008/10/17/denna-helg/

Kommentarer
Postat av: Lena

Bloggen skapar möten skriver du- så rätt. Att ha mött dig -både på bloggen och sedan i real life- har betytt mycket för mig. Och jag hoppas på mer, impulser, betydelse- kanske någon form av samarbete? Och också att möta andra av dina bloggare -hittills bara i bloggvärlden.

Men vad säger ni A-M:s vänner på bloggen? -Ses vi kanske efter A-M:s framträdande på Ämnestorget på Skolforum på onsdagens em? Då mellan 14 och 15? Skulle vara kul att träffa er pratandes med vår alltid lika inspirerande AM!

Så min fråga: Ses vi?

2008-10-18 @ 20:11:27
Postat av: Anonym

Lena, vackra människa. Din omsorg och omtanke om mig värmer mig denna lördag, och alla andra dagar. Jag hoppas på nära samarbete någon gång framöver... och du ska veta att jag uppskattar vartenda ord du skriver här. Må gott, Anne-Marie

2008-10-18 @ 21:53:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback