VÄRLDSKOLLEGOR - VÄRLDSLÄROPLAN?




"I really try to keep implementing as many 21st Century Skills as I can with my students.
I want my students to develop convergent and divergent thinking skills"

Information från de andra lärarna världen över får jag via mail.
Jag har kontakter över klassrumsgränserna. Jag tror det är viktigt.
Vi är globalt lärande och lära av varandra.

Vore intressant och dra fram konturerna till en världsläroplan?
Vi har ju förutsättningarna i barnkonventionen.
Om vi lekte med tanken... vad blir vår vision då?
Vad behöver vi ha med i vår världsläroplan?
Vad behöver elever lära sig?

Då jag fick möjlighet att ställa en fråga till Bill Gates under sommarseminariumet i Redmond - så löd den nästan så - om lärandet i världen och lärandet i organisationen och lärandet som en global angelägenhet om lärandets världsomspännande uppdrag i en världscurriculum! Det är att utmana - även om det är svårt. Min fråga fick mycket uppmärksamhet.

Lek med tanken. Det är helt ofarligt att leka, men resultat av all lek är att vi lär oss något nytt!

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Susan

Uj, med tanke på hur många motsättningar och dilemman vi redan har i vår egen läroplan funderar jag på om det är möjligt, eller ens eftersträvansvärt. Barnkonvention kanske räcker?





Av flera anledningar.



Eftersom jag mer o mer börjar formulera mig en världsbild utifrån en socio- kulturell- teori så blir lärandet och förvaltandet av det förborgade kunnandet omkring varje enskild en fråga mellan individer/miljö av blandade åldrar och bla bla bla, barn som grupp går inte att skilja ur där, tänker jag, och därför har barnen i olika system mindre med varandra att göra än de har med med omgivningen/gruppen.



Och det här med mångkultur, att nivellera, att negligera skillnaderna i värdesystem, att bortse från processer som tar tid till förändring och där i dessa olika värdesystem försöka pressa in direktiv ovanifrån genom en internationell läroplan verkar för mig vara kontraproduktivt.



Barnkonvention och salamanca-deklaration (som man i den bästa av världar inte behövde precisera särskilt) är vägledande dokument som fortfarande det finns mycket att göra för att leva upp till.







2008-11-02 @ 12:15:30
Postat av: Anonym

Hej och vilket underbart gensvar. Kanske är det så - att om vi tvingas ut och tänka större, hamnar ordentligt tillbaka på det vi idag har och som vi faktiskt måste leva upp till.

Men lyft frågan, landa i verkligheten. Så ungefär.

Anne-Marie

2008-11-02 @ 12:34:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback