STARK om BARNLITTERATUREN

image2463

Dagens Nyheter idag 6 maj 2008 skriver författaren Ulf Stark om Barnlitteraturen, en replik till Barnboksinstitutets chef Jan Hansson:

"Att lära barn att läsa är skolans, pedagogernas och skoldepartementets ansvarsområden.
Inte kulturdepartementets, kulturrådets eller barnboksförfattarnas. Barnlitteraturens nog så besvärliga uppgift är att vara litteratur."

A-M skriver...utan bakgrund

Jag utgår ifrån Ulf Starks resonemang och funderar lite fritt:

Det är, i mitt fall, skolans och lärarens plats, att skapa en självständig plats för barnlitteraturen där läsare möter berättelser och författare utan att dessa omsluts av pedagogiska undertoner. Att jag, vi, skolan skapar pedagogiska sammanhang för litteraturen tillhör skolans uppgift. Framför allt att vi skapar tid för litteraturen i skolan. Tid, plats och möjlighet till läsande. Det viktiga är att det finns litteratur som omger barn och unga. Det blir oändligt fattigt om allt blir pedagogiskt och ungar genomskådar pedagogiska anslag. Nej - författare och barnlitteratur är en förutsättning för att vi kan skapa läsare. Men det är som sagt föräldrar, lärare och bibliotek som har ansvaret för att läskunnigheten erövras. Att vi får läsa författarnas böcker - det är en förutsättning för att vi ska bli läsare. Själva källan för läsningen.

Anne-Marie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback