ORBOKSPROMENAD - BEGRIPA

Begripa är i mina ögon och då jag säger det ett väldigt vackert ord.
Be om att få gripa tag i - tänker jag - innan jag kastar mig in i ordbokens djungel.

Begripa betyder enligt min ordbok
"förstå med hänsyn till omedelbar eller grundläggande betydelse
"

Jahaja?
Blev inte så mycket klokare på det.
Jag vill att det ska betyda - och nu hittar jag på -
Jag ber om att få förstå - och jag gör det genom att greppa tag i möjligheten- Jag vill begripa det här!
I ordboken är ordet omslutet av negativa saker och ting.
Ordboken förklarar - Jag begriper mig inte på honom, vilket är oerhört nedsättande. Det är hemskt att inte bli förstådd och allra helst begripen. Jag kan inte tänka mig något mer övergivande - jag begriper mig inte på dig.

Då är ordet begriplig trevligare - vilket betyder "något som kan begripas utan svårighet." Här finns hänvisningen till FATTBAR - och nu tycker jag det börjar bli intressant.

Fattbar betyder - möjlig att förstå.
Förstår ni - fattar ni?

Ja, nu var det slut med min lilla promenad.
Jag återkommer med en ny liten ordrunda när jag undrar över något ord som vi använder oss av utan att tänka på dess möjligheter och konsekvenser.
Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: jos

En kuriös not är direktöversättningen av understand blir understå, vilket har en helt annan klang. Hur understår du dig.
Att vi ofta använder greppmetaforen om kunskap med negationer är intressant. Vi säger väl "jag fattar inte" oftare än "jag fattar". Och "obegriplig" är vanligare än begriplig. Och engelskans grasp används oftast i frasen "i cannot begin to grasp". I positiv bemärkelse är "jag förstår" kanske vanligast. Jag tycker det är en ganska ödmjuk kunskapssyn. Greppet är inte så hårt istället står vi och tittar upp, förstår utan att någonsin helt kunna gripa tag. Förståelse förefaller mer balanserat. Vi kan förstå det som är annorlunda. Begripa däremot kan vi inte göra det okända? Därav jag begriper mig inte på dig.

2008-05-01 @ 18:48:30
Postat av: studentmorsa

Hej. Och tack för ditt svar i min blogg. Jag ska ha med "det vidgade textbegreppet" i mitt arbete, men kom just på det där med de nationella proven. Har pratat med bildlärare och de har ingen aning om att en bildanalys ingår i proven. Tssss. Men jag läser lite i din blogg och kanske hitta nya infallsvinklar. Ha en skön vårhelg. :-)

Postat av: Annemarie

Jos - roligt att läsa dina ordpromenader... jag petar alltid i ord på detta viset. Du bidrog till det hela - tog en promenad tillsammans med mig. Det gillar jag. Anne-Marie

Studentmorsa,
Jag tror du ska söka via skolverket... enda lösningen. Tack vårhälsningen... jo tack... jag ska göra vår. Detsamma. Anne-Marie

2008-05-02 @ 09:42:01
URL: http://www.annemariekorling.blogg.se
Postat av: Mats Olsson

Begripa - det finns något polisiärt i det. Först blir man begripen, sen gripen? Jag är nog en sådan där antirationalist som tycker det ligger något auktoritärt och förminskande i att verkligen begripa eller förstå en annan människa. Nästa steg är att skriva åtgärdsprogram för att bota dem...

Men jag tycker om tanken på att försöka förstå!

Hoppas våren är snäll mot dig!

2008-05-02 @ 23:18:20
URL: http://lumaol.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback