VÄLJA SKILLNADEN




Mattias Klum sommarpratar. Jag tar hans ord.

V Ä L J  A T T  G Ö R A   S K I L L N A D

Det är ett val. Men så angenämt. Ansvarsfullt också.
Välj att göra skillnad är ett aktivt förhållningssätt applicerbart på människans förhållande till naturen, jorden, klimatet och kylskåpsmaten. Vi kan välja bättre och därmed utgöra en skillnad. Släcka en lampa. Köpa närmareproducerad mat. Inte spola ned små tops i toaletten. Vi kan välja.

Jag tänker också i termer av relationer.
Vilket ansvar är det inte att tänka...

att välja att göra skillnad... för en annan människa.

Att vara vänlig mot någon som inte förväntar sig det. Att vara respektfull mot sin nästa. Det är nästan ett kärleksbud.
Men ett möjligt. Människan är utrustad med vilja. Viljan är större än modet. Vill man så gör man. Därmed - att vilja göra skillnad. Viljan går till verket.

Tack Mattias Klum för enkla men verkliga ord.
Anne-Marie,
I mitt fotografi ser jag natur, människa och symbol.

Kommentarer
Postat av: thord wiman

Hej!



Fint du uppmärksammar Mattias Klum vår tids Jan Lindblad.

Tillståndet på planeten är alarmerande, fel prioriteringar mest hela tiden. Däremellan retorik, utredningar och handlingsförlamning.

Hängivna miljöapostlar, gröna lokomotiv behövs i förändringsarbetet som brådskar - en Klum, en Schlaug, en Edman, en Wijkman.

Var finns de brinnande miljötjejerna? En Wetterstrand och en Isabella Sjödin räcker inte. Vilka har jag glömt?



Människan har så mycket att ombesörja, viktigt är det också - men vad är våra strävanden värda om arvet/gåvan till våra barn blir en sunkig värld som ingen vill eller kan leva ett anständigt liv i?



Det handlar om engagemang och opinion. Dagens politiska system gör våra folkvalda "försiktiga". De gör ingenting om inte VI gör någonting.



Trycka på. Våga vara "besvärlig". Bilda opinion. Det måste vi göra om alls någonting ska bli uträttat!

2008-07-18 @ 16:53:29
Postat av: Annemarie

Du Thord,

Vi har bara ett nu - vi har bara vårt egna ansvar - vi har bara ett jordklot - vi har bara varandra. Så är det. Vi måste alltså göra vad vi kan - alla till mans. Tackar återigen för ditt bidrag här på bloggen. A-M

Postat av: thord wiman

HejSvejs du glada ord och bildbeskrivare!



Har litet bannat och ojjat mig själv till och från idag trots att jag i ett lycksaligt förkroppsligat tillstånd befunnit mig i den bästa av världar - ja, i naturen då, som gäst i fåglarnas rike.



Ack ja, så mycken skönhet...så många ivriga röster "kvitterspråk" i mina öron som jag inte förstår - men ändå i den yttre kanten av mitt förstånd en känslans intonande inlevelse och förståelse att vi delar...att vi alla är delar, integrerade gnistor av en STOR ofattbar, egentligen osannolik, omöjlig process som kallas LIV. En känslans ömsinta gemenskap.

Minns två berörande strofer ur en dikt av Elmer Diktonius:



"hur tätt invid varann vi alla bor

inunder samma modersvinge"



Jag kan inte få exakta ord på det här men i morgon Anne-Marie - alldeles säkert i morgon.



Från prolog till epilog i en enda hast - eller vad jag tänkt orda om innan spårväxling.



Gillar mycket ditt symboliska foto natur, människa som ju ska tolkas pluralistiskt vilket är det fiffiga med en god symbolbild. I betraktarens öga händer alltsammans - vad tröttsamt utslitet ett bra uttryck ändå blir till slut, sorgligt är det och litet oroande. Väljer ändå att visuellt uppfatta ditt foto som - att hålla samman naturen, värna och beskydda istället för kuva, betvinga, besegra. Vi har vunnit över naturen flera gånger om, försoning borde stå överst på agendan!



Det är spännande och stimulerande med all denna mångfald som högljutt förespråkar ett öppet elastiskt förhållningssätt till tillvaron - Ja, precis som du förhåller dig till din bloggs läsare.



Grädde på blogg-moset!



En frejdig och frimodig hälsning från thord.

2008-07-19 @ 21:18:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback