SKYLTAT i ITALIEN o SVERIGE



Till skolan springer man i Italien.
Här är det en pojke, klädd i kortbyxor med en portföljliknande skolväska, som leder en flicka. Hon har en fläta och en handväskliknande skolväska. Helt klart att det är en skolväska är inte hennes väska, inte heller lika självklart att hans väska signalerar skola. Hans väska signalerar framtidsportfölj. Hennes signalerar handväska... med allt vad där av just-nu-behov . Nåväl, de springer till skolan. Han lutar sig framåt där hon hejdar sin rörelse en aning. Hon tycks behöva pojkens kraft för att ta sig till skolan. Hon blir vägledd dit.



I Sverige ser skolskylten ut så här. Det är mindre barn. Lite rultiga tycks det mig. I Sverige går flickan först. Hon sysn i klänning och en aning barfota. Efter kommer en slags pojke, Han får ingen antydan till att ha kläder. BÅda barnen går lika fort till skolan, eller långsamt, flickan behöver inte dra pojken med sig. Hon är först för att hon är störst och säkerligen har ansvaret över pojken. Hennes märkliga arm mot honom visar kanske det. De svenska barnen är mindre och yngre i den svenska skylten än i den italienska.

Ja, det var något om genusperspektivet i skyltarna. Det är roligt att undersöka se med olika ögon på olika fenomen.
Anne-Marie


Kommentarer
Postat av: Mats

Jag gillar den italienska! Mer energi och flickans betänksamhet syns mig motiverad... Vad ska hon där och göra med en sån snygg väska?



De svenska barnen travar dit som lydig boskap, med storasyster som lärarens förlängda arm. vet de om att solen skiner?



Postat av: Annemarie

Hi, hi jag tror barnen i Italien inte alls ska till skolan... de ska på något helt annat... men det är klart det är mer stuns i den italienska... kanske de skyndar sig till en ligamatch...

De svenska barnen är så lydiga... den där lydiga och ansvarstagande... och varningsskyltens färger omsluter dem i detta så välskyddade land... det vore väl läskigt att göra springande barn... för tänk om de började göra som skylten... nej vi är nog för trygga och en aning passiva...vi går till skolan... sedan sitter vi där.

Anne-Marie

2008-07-06 @ 23:07:00
URL: http://annemariekorling.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback