LEKA MUMINTROLL

LEK ATT DU ÄR MÅRRAN - skrev en god vän till mig.

Näe tänkte jag - MÅRRAN är för kall - men lilla MY - hon är tydlig och väldigt väldigt bra på att vara arg utan att skada.
Hon sätter bara en helt underbar gräns för vad hon tycker, tänker och vill. Därför är hon så unik, så suverän, och så älskvärd i sitt krassa sanningssägeri. Ingen tar skada. Ingen alls.

Jag brukar för övrigt gå under beteckningen Muminmamman. Och det har jag alltid, alltid tagit som en god, god sak. För muminmamman är en mycket egensinnig, trofast och bejakande person. Det vet jag inte om jag är... men det är hennes förkläde och väska jag helst vill klä mig i. Där i hennes väska finns allt. Förklädet har inget med kvinnorollen att göra; utan mer till åskådliggörandet av vem som är vem. muminpappan har sin hatt, snorkfröken sin ring, mumintrollet är naken och muminmamman döljer något av sin kvinnlighet bakom ett förkläde. Tove Jansson vet vad hon gjorde. Det är karaktärerna som finns innanför som gör det som är utanför. Så är det väl med allting.

Mårror av det kalla slaget... de tar dessvärre död på värmen som skulle kunna tina upp dem. Mårror finns. Och de är ensamma betraktare av den värme som de själva inte kommer åt. En Morra gör landskapet kallt, trots att en Mårra någonstans vill ha det där varma. Men värmen dör nästan omedelbart i en Morras närhet.

Då jag var liten, blev jag oroligt skrämd på det där viset som är behagligt för barn, då Mårran kom. Idag skrämmer det mig mer att de mänskliga Mårror vars kyla inte omedelbart syns - utan känns - i omänsklig kylighet och likgiltighet.

Så är det!
Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Mats

Men är det inte du som är Knyttet? Jag har en känsla av att Mårran finns där enbart för att Knyttet ska kunna visa sitt mod och bita Mårran i svansen.



För vad ska man med en snäcka till om man inte kan visa den för någon?

Postat av: Annemarie

Hi hi Jag skulle gärna vara Skruttet. Sitta där uppe och bli modigt räddad av ett Knytt, som trotsar sin rädsla då han upplever att han är mer än behövd. Då är jag ett Knytt. Hi hi hi - A-M

2008-07-06 @ 19:26:40
URL: http://annemariekorling.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback