LANDET LAGOM



Landet Lagom säger man på morgonnyheterna. Det är i Sverige Lagom finns. Inte någon annanstans finns det som är lagom. Horisonten ute i Stockholms Skärgård kan väl aldrig beskrivas som lagom vacker. I min värld är den vackrast. Komparationer driver lagom på flykten. Jag funderar över ordet lagom:

Tänk om vi tänkte lagom då det gällde undervisning. Eleverna får tänka lagom mycket.  De ska intressera sig lagom i en undervisning som är lagom. Nej, Jag är ingen vän av lagom annat än att det räcker att vara lagom bra som förälder, lärare och elev. Men lagom är inte ett ord som beskriver någonting tycker jag. Jag är mer för det engelska good enought. Att vara Good enough är ett mänskligt och ödmjukt förhållningssätt, till sig själv och till andra. Vi är tillräckligt bra, med våra fel och våra brister, våra förmågor och våra tillkortakommanden, vi är good enough parents, teachers and pupils. Men då är vi inte lagom. För lagom det är något helt annat.

Lagom är en märklig norm, osynlig och otydlig. Utanför ordet lagom .... ja... vad händer där? Tänka och fundera ... vad gör våra ord med våra tankar?

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: LenaA

Näej, lagom är inget bra ord! Håller fullständigt med. Att vara lagom duktig är liksom att vara nästan bra. Varken bättre eller sämre än så. Det är ett himla konstigt ord egentligen. Det håller för vad lyssnaren vill höra; Är jag tjock? Nä, du är lagom. Är jag smal? Nä, du är lagom. Lagom vad? Kanske dum jämförelse, men fy för lagom!

2008-12-15 @ 16:04:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback