Högläsningsboken LEGENDEN OM SALLY JONES



BOKEN om gorillan Sally Jones är min högläsningsbok förra veckan och kommande vecka. Det är med frosseri i ord och bild jag kastar mig in i Jakob Wegelius rika text och bildvärld. Det är en fantastisk bok. Illustrationerna lockar till muntlighet, texten frossar i goda ord att säga och pröva att tala och härma. Då jag fick den i min hand - en elev rekommenderade den - föll jag pladask. Därför förvånades jag inte det minsta då författaren fick AUGUSTPRISET för sin bok.

Jag har tänkt att vi ska lustresa med gorillan Sally Jones. Tillsammans med en elev i klassen har vi börjat kartlägga alla de platser, städer, länder, vattendrag, hav som syns i texten. Det är så mumsigt och smaskigt att ta alla härliga namn i munnen:

ISTANBUL
LEOPOLDVILLE
GULDKUSTEN
BORNEO
SYDOSTASIEN

för att nämna några. Jag läser medvetet in en nyfikenhet i , städer, orter, länder och vattendrag. Pröva att läsa dessa fyra ord med lite platsnärvaro och inlevelse. De smakar gott i munnen.
Vi har arbetat oss igenom halva boken - nästan som en kartläsare - och har listat över 30 namn. Samtliga namn har vi sedan uttalat gemensamt i klassen. Jag har en mängd idéer om arbetet med boken ... varför jag hoppas på en återkomst i processen och utvecklandet av detta tänk.

1) Det geografiska tänket
2) Det historiska tänket
3) Det språkligt uppbyggande tänket
4) Det bildrika tänket
5) Det berättande tänket
6) Det rika språkliga tänket

för att nämna några aspeketer som jag tänker försöka mig på.

Anne-Marie
som gratulerar författaren och illustratörern Jakob Wegelius till Augustpriset! Förlaget är Bonnier Carlsen.





Kommentarer
Postat av: LenaA

Precis så tänker jag mig geografiundervisningen. Att göra den spännande genom platser man besöker, fysiskt eller som ni, genom en historia. Det är bara trist att se att skolan fortfarande sysslar med blindkartor. Vad ska man göra åt det?

2008-12-08 @ 05:56:52
Postat av: Jonas Hällebrand

Ja det är en fantastik bok. Jag funderade faktiskt i era banor när jag läste den för mini i helgen...

Framför allt bör vi som lärare ta in skönlitterära böker oftar i undervisningen. Helst i varje arbetsområde för skönlitteratur är ocskå läromedel! Precis som IKT och därmed Google Earth. Gör Sallys resa med Google Earth!!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback