ATT KLÄTTRA I TRÄD

Att klättra i träd?

Som barn klättrade jag i träd. Träd nästan kräver att man klättrar i dem tycktes det oss barn. Vi klättrade högt upp i träd för att plocka ned äpplen eller päron. Människan är den enda (ap)arten som är rädd för höjder. De andra av vårt slag är inte rädda för höjder utan beger sig gladeligen upp i träd. När jag hör på denna TEDtalk blir jag nyfiken på att klättra i träd. Jag känner ett barnsligt drag av att borra in mina händer i barken, känna trädgrenens vilja att bära mig, men också vad ett träd är för något. Ni får lyssna till de fantastiska träden i Redwood Coast. Fundera över längden, bredden, tiden och vad människans existens är i förhållande till ett träd.

Skillnaden mellan en rot, stam och krona är hela världar.
GIANT TREES

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: thord wiman

Hej Anne-Marie!



Intressant föreläsning om Redwood - organismernas organism - stämmer till eftertanke.



Trädbjässar finns även i Sverige: Rumskullaeken, Norra Kvill, Kvill-eken, som den kallas lokalt. Sveriges äldsta och omfångsrikaste träd, ca ettusen år gammal. Höjd 16 meter.



Men, undrar man ju. Hur många barn i årskurs fyra behövs det då för att ge den gamle kämpen en VARM (från en art till en annan) KRAM?

Barnen i Rumskulla skola har prövat. Det krävs sjutton stycken hållande varandra i händerna för att nå runt!



Eken och barnen i ring omkring målar upp en vacker bild om sammanhållning: Människan måste hålla samman med alla andra arter för att alla ska få en anständig, anständigt naturlig framtid på den klorofyllgröna jorden.



Blott femton meter från Kristuseken, som den kallades enligt riktigt gammalt växer en söt lill-planta: arvtagaren, tronföljaren. Kanske en ny tusenårsek en annan vårlig aprildag för en annan människa under den gassande solen år 3008.

Ett utmärkt konkret exempel på successionsordning i sin tydligaste, vackraste, naturligaste prydnad.



...släkte följa på släkte...

2008-12-07 @ 22:04:26
Postat av: Anonym

Thord, det är alltid lika roligt att läsa dina bloggsvar... bara så du vet det ... dessa märkliga träd - tänk om de kunde berätta ... Anne-Marie

2008-12-07 @ 22:37:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback