LÄSUNDERVISNING från år 1 till år nio

image1409

Bokstäver i sig är rena konstverk. En magisk bekräftelse av mänsklig förmåga att översätta ljud till bild. Av varje bokstav skapas ett ord...som i sin tur är en bild...och återskapas av en läsare till en inre bild i en läsare ...men vad för bild läsaren ser...det vet vi inget om....om vi inte frågar och intresserar oss för hur förståelsen ser ut därinne. De här meningarna, uthuggna och utmejslade i sten, omger det skottska parlamentet. De kan inte suddas ut....bara långsamt eroderas bort av vind och vatten... men så länge de står där...är det viktigt att vi är någorlunda överens om hur vi ska förstå dem.

Det är hela läsundervisningens väsen och uppgift .... där behövs undervisning...inte bara i lärandets till läsandets konst...utan om läsandets eviga förmåga att utmana tänkandet... därför är läsundervisning inget som bara de yngre eleverna ska få...läsundervisning startar där och följer sedan genom hela skoltiden...som ett aktivt, levande ämne. Det är en medveten språklig undervisning som genererar medvetenhet om språket som nyckel till allt annat lärande.

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Madonnan

Läsandet...det viktigaste, och så skrivandet. En konst, rätt fantastiskt tycker jag. Nej, jag tycker det är mycket fantastiskt, det här med bokstäver och ord - att vi kan läsa. Att det finns...
Hoppas du förstår hur jag menar *S*
Ha en fin dag:)

Postat av: thord wiman

Du lär bra!!
Är helt förtjust, begistrad i ditt språk, ordval och överjordiskt sköna effektiva formuleringskonst - men främst, skönheten, som brusar fram, genomsyrar orden, raderna, menigarna - så viktigt för att lusten, viljan, motivationen hos läsaren ska stegras. Nyfikenheten.
Så långt du är kommen i din "självlärda" förädling i språklig behandling, uttryckskonst; så att läsaren förstår; det lätta och det svåra. Du har skapat din egen estetik. Jag lär mig hela tiden. Du lär bra!!
Kändes nödvändigt/tvunget att skriva detta men i all hast och därmed slarvigt/ofullständigt -
du förstår hur jag menar. Jag läser vidare.
HejDå från thord.

2007-09-16 @ 20:18:24
Postat av: Anonym

Hej ni båda...och med glädje läser jag era inlägg. Och Thord... dina ord värmer otroligt... det jag läser gör mig glad. Vilken fin uppmuntran. Jag får skrivlust... så skapas en skrivare...tänkare... genom att någon också gensvarar. Allt detta och ... jag förstår vad ni båda menar...Värme och glädje tillbaka. Anne-Marie

2007-09-16 @ 21:08:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback