FÄRGÄMNE - OROAR KROPPEN


image1333AMKÖRLING


HYPERAKTIVITET... ADHD....
SPRING I BENEN....AKTIVITET...

Tillsatser i godis och läsk påverkar eleverna.
Ämnen som leder till ökad aktivitet.
Är det så...
kanske vi ska sanera intag....
snarare än att inringa "problembarn".

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Märtagreta

Jag tror faktiskt att mångas hjärnor och aktivitet, inte bara barn, mår bra av hälsosam och näringsriktig föda. Tror att problembarn många gånger kommer från miljöer som är stressande, där snabbmat är en lösning och tid är en ... ja, inte ens bristvara, ett intet. Ofta sitter problemet inte hos barnet, utan runt det. Till det inte sagt att alla är så, men ibland dömer vi våra barn lite för snabbt. Min dotter är aktiv, ibland överaktiv, men tror inte för en sekund att hon är ett problembarn, bara så intresserad av så mycket samtidigt. Hon är två, jag ger inte henne sockerrika produkter, eller färgämnen heller då eftersom de tenderar att finnas i samma produkter, på kvällen. Men det är ju sunt förnuft, man får ju en kick av socker, och man behöver inte kicka igång barn speciellt ofta.
Hörde också den här nyheten i morse och tänkte, "jaha, var det en nyhet?"
Vi borde vara mera rädda om våra barn, inte tro att vi är så snälla när de får dricka läsk och äta konstlat godis, det är ju precis tvärtom.
Inte vet jag om jag fått fram nåt med den här kommentaren, men jag vurmar för barns rätt att tycka om annat än godis, och önskar att trenden av snabbmat vänder snabbt. Vi gör våra kroppar så illa.

Postat av: anne-marie

Välkommen hit Märtagreta... jag tror det är viktigt att inte låta barnen vara problembärarna... det är ett förhållningssätt... vad gör barn till problem? Anne-Maire

2007-09-06 @ 13:05:52
URL: http://www.annemariekorling.blogg.se
Postat av: Catharina

Hej Ann-Marie!
Brukar kika in i din blogg lite då och då men aldrig kommenterat tidigare.
Jag blir lite fascinerad över att forskarna "upptäckt" detta nu. Utan att minnas exakt VAR så är jag tämligen säker på att man någonstans i Danmark arbetat länge med just ADHD-barn och restriktioner i dieten vad gäller just sötsaker och färgämnen/konserveringsmedel med mycket bra resultat.
Som pedagog i förskolan är erfarenheten att vissa barn reagerar kraftigare än andra på socker och tillsatser. Vid exempelvis kalas så visste man direkt vilka som skulle gå i taket efteråt..
Ojj, går igång av detta känner jag - föräldrar som vill ge sina barn mat utan tillsatser är chanslösa mot storköksmaten i förskolan. Tänker på en diskussion i fikarummet häromdagen bara, där kollegor skrattade åt en mamma som ville att barnet ej skulle äta mat med tillsatser.
Kanske kanske att kommuner tar detta på allvar så småningom och börjar ändra riktlinjerna för maten vi serverar barnen idag.
Tycker Märtagreta skriver så klokt också.
Blev snurrigt detta, men en hjärtefråga för mig!

2007-09-06 @ 13:59:00
URL: http://catharinas.wordpress.com
Postat av: anne-marie

Hej Carharina... bra att du äntligen kommenterade så jag fick syn på dig... jag håller med... mina barn var själv ganska sömnlösa....efter en cocacolakväll... och
jag kopplade inte sambandet... ditt inlägg blev inte snurrigt alls... utan angeläget ordrikt. Hoppas fler kommenterar och tänker...Anne-Marie

2007-09-06 @ 14:02:28
URL: http://www.annemariekorling.blogg.se
Postat av: Haydee

Det är det här jag gillar med bloggar. Förutom smarta ord i bloggarens egna inlägg så får man även läsa smarta ord i kommentarerna! :)
Fin bild förresten!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback