TIDNINGSLÄSNING DENNA MORGON

Söndagarnas tidningsläsande - DN och SvD - och en stor kopp kaffe. Det tar sin tid. Somligt bläddrar jag förbi, ögnar som det heter, skumläser med guldfyndsletarögon,,,

Men här är det jag stannar upp för... uttrycker något eget... vill samtala och diskutera om...

DAGENS SKÖRD 4 november 2007

RANDAVSKILJARE

DN.Jobb har samarbete med tidningen CHEF. Den läser jag grundligt. Det är ledaregenskaperna, om än i ytlig form, som jag vill åt...

A-M skriver...utan bakgrund

Ät dig smartare... hjärnans behov av näring...
Det är synligt i en skola. När det närmar sig lunch så är eleverna trötta, när det är dags för mellanmål då slokar man som lärare... Detta är förslagen på hjärnstimulerande kost ... av Carlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet .

HAVREGRYN och KNÄCKEBRÖD för näringen och för TUGGANDET. Hjärnan stimuleras av tuggandet!
KAFFE och MÖRK CHOKLAD - kanske läser jag det här som en slags rubrik för mitt eget intag - positivt tänker jag - jag är på rätt väg... fnissar jag bekräftande.
MAT SKA INTAS utan arbete... det ska innebära en slags vila ifrån. Då kan hjärnan arbeta fokuserat sedan. Nog så viktig information.

KERAMIKLÄSARE

DAGENS FULLKOMLIGT ÖVERFLÖDIGA OCH ONÖDIGA - med tanke på miljön - är den lilla apan som finns att köpa. Apans uppgift är att blåsa nagellacket torrt. Charmig tingest... som säkerligen bidrar till att förbruka mer livsförutsättande energi än den mänskliga rörelsen vifta med händerna eller forma munnen till en lätt blåsning själv. Jag ställer mig frågande... varför en apa... när människoapan själv kan skapa förutsättningarna för nagellackets hjälp att torka. (DN TREND 4 november 2007). Trots sin charm - hela tanken rimmar illa med miljöansvaret.

image1727

LÅNGT MER ALLVARLIG är DN.SVERIGE
som i en kort notis skriver att Barnombudsmannen kan försvinna. Jag skulle göra en bättre rubrik på denna notis... för den kan missförstås. Jag anser och tycker att oavsett... om nu barnombudsmannens uppgift ska inordnas i en BARNDELIGATION.... vilket är kopplat till Barnkonventionen... NEJ säger jag....högt för mig själv... BARNOMBUDSMANNEN har verkat för opinion, samlande, tänkande, upplysning och aktörer för barn och ungas rättigheter. Barnombudsmannen är ett väl inarbetat begrepp. Det finns helt andra saker att fundera kring... kanske - Hur skapa bättre förutsättningar för vår Barnombudsman... inte ifrågasätta.... utan förutsätta.... möjligheterna.


image1728

DAGENS NYHETERS LEDARE SIGNERAT NIKLAS EKDAL handlar om Kriser och Kramar. Jag läser alltid Niklas Ekdal med stor diskussionsiver... vi är några stycken som utgår från Niklas Ekdals ledare... goda diskussioner och reflekterande läsning. Vi tycker och tänker lika, olika och vi har en text som är vår gemensamma. Det tackar jag alltid Niklas Ekdal för. Nå - Denna gång handlar det om förtroendet för ledaren. Utgångspunkten är pressens möte med politiken... tja... lite vid sidan av... på krogen... bland glasen.... och .... jag undrar så över det negativa bildrummet - dvs - det som inte syns i bilden... hur kommer det sig att fotografen så lägligt var just där... hur kommer det sig... hur såg det ut i resten av rummet... var där andra kring bordet.... hur ser det ut egentligen.... och bla-bla-bla.... Jag anser att det är allvarligt om vederbörande har jour... ocn notan som talar om hur mycket det fanns att dricka... men detta gör också ledaren synlig. Jag är anhörig efter Estonia... jag VET hur viktig denna krisberedskap är och hur den bör agera.... det handlar om förtroende... det handlar om uppsamlande.... det handlar om tydlighet... och jag kräver att detta kan äga rum, synliggöras utan att man sluddrar över ord, handlingar och åtaganden... Krisberedskap... är just vad det är BEREDSKAP för KRIS. Ovarsamhet kring detta uppdrag fäller vilken ledare som helst. Jag var själv i kontakt med samtliga partier i Estoniafrågan... ÄRKEBISKOPEN.... KYRKAN... REDERIET ... och ... inga mer ord... men det är mot tydliga ledare vi finner tryggheten.

image1729

DN väljer ett kort stycke ur Niccolo Machiavellis FURSTEN... 1500-talets makt och ledartankar....

"Valet av rådgivare är inte av ringa betydelse för en furste; det beror på furstens klokhet om de är goda eller dåliga. Det första intryck man får av en furstes begåvning är när man ser de män (min kursivering) som han har i sin omgivning. Om de är kompetenta och trogna kan man alltid anse honom vis, ty han har insett deras kunnighet och behållit deras trohet."

Det var ett eko från dåtidernas dåtid... hur klingar detta i dagens maktstrukturer? undrar jag.

image1730

Detta kan vara en bild för kaffedrickande och läsande... men när jag läser artikeln om Karin Boldeman och statsteaterns "PORTRÄTT: KARIN BOLDEMAN" så tänker jag som hon... det är inte politik det är mänsklighet det handlar om. Människan... det är alltid människan.... så vill jag tänka. Så tänker jag också kring skolan... skolpolitiken i all ära... men vad händer med människan ... hur ser det ut för människan... läraren och eleven... och allra främst... för eleven.

Där tycker jag om det Fredrik skriver i Fredrikbloggen...

http://jeppesenblog.blogspot.com/

om skolans lärande roll...
image1731

Men där under denna artikel om Karin Boldeman syns Lennart Hellsing... han brukar ta en blygsam kopp kaffe ... med Karin Boldeman. Det gillar jag. Jag träffar Lennart Hellsing ibland.... på en blygsam kopp kaffe och ett långt, långt samtal... med mycket skratt.... det är som att träffa Kusin Vitamin... bara nyttigt.

Imorgon är det skolstart igen... Med glädje läser jag i SvD Näringsliv den 4 november om hur URUGUAY är först ut med BARNDATORN... där ONE LAPTOP PER CHILD (OLPC) tagit fram en dator för under .... men det blev lite över 100 dollar - nämligen 188 dollar.... och idétänkaren bakom det hela - professor Nicolas Negroponte - säger att han förstått skillnaden i:
- I någon mån har jag underskattat skillnaden mellan att skaka hand med en statschef och få en check underskriven...

Projektet som jag hoppas sprider sig.... ut i världen... Afrika... kan understödjas av buy one get one... där vi som har pengar kan köpa en dator... och därmed beskosta en gåva till de som inte kan köpa en...
Nåväl Uruguay är först ut... en laptop till alla från 6 till 12 år. I runda tal berör det här 400 000 elever i Uruguay.



image1732

Imorgon är det skolstart. Denna vackra korridor finns i Gunnesboskolan, Lund... där städvagnen står för ordningen... resten må vara oordnat... för så är det där barn och unga lär sig. Det är en viss oreda innan kunskapen blir just kunskap....

http://ulftornberg.blogg.se/

där rektorn skriver ledarblogg... senaste inlägget går tillbaka till maktstrukturerna på 1500-talet...


HALVT HUVUD skyltdocka

Jag är nästintill uttömd på tankar.... dags att förnya med en kopp kaffe....

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Ulf Tornberg

Ser precis ut som min skola;D Machiavelli hade också koll på läget, han och Elisabeth, redan då. /Ulf

PS Ska tipsa våra lokalvårdare;)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback