EN KOMMENTAR AV BJÖRKLUND SOM JAG GILLAR...

...då han säger att dagens skarpa gränser krng läsning mellan förskola och skola är en historisk kvarleva.

Ja,
jag håller med. Barn lär sig läsa innan de börjar skolan. En del gör det för att föräldrar läst mycket för sina barn, andra gör det för att föräldrar samtalar mycket med sina barn, andra lär sig för att vuxna runt barnen är uppmärksamma på hur de ser på sin omvärld. Och det är barnet som bidrar, samspelar med omvärlden och lär sig oavsett hur vi vill att detta ska gå till.





Litet minne.
Jag lärde mig läsa innan jag började skolan.
Men sedan började jag skolan och förstod att jag inte lärt mig läsa alls.
Jag kunde alla ord som fröken därframme vid tavlan ljudade ihop.
S-O-L. Jag ljudade för glatta livet SSSSSSSSS-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO-L
och upptäckte i min ensamhet att det fanns flera sätt att kunna läsa på. Det hade varit en mycket viktigt kunskap för mig, om det hade gjorts till en medveten sak.

Jag lärde mig om .... att läsa. Jag ljudade. Läsningen blev inte lika innehållsrik. Den gick långsammare. Men när jag ljudade betraktade min omvärld mig som en läsare. Trots att jag med lätthet läste allt som lades fram i form av läroböcker. Jag lärde mig skol-läsa. Jag fortsatte att livs-läsa. Fast det var det ingen som visste något om.

Vad jag menar - samspelet med barnet och barnets förmåga - betyder sam-spel. Det lilla barnet påverkar också vuxenvärlden - om det ges möjlighet att visa hur och vad det kan.

image408
Detta lilla barn, tre-fyra år, har målat en fågel. Frågan är om barnet kan gestalta en fågel eller om vi ska börja om från början? Frågan är om vi som samtalar med barnet ser att det är en fågel eller om vi genast vi justera och undervisa om från början?  Frågan är också om barnet får rita denna fågel?

Anne-Marie


Kommentarer
Postat av: Annis

Man önskar att detta barn har en bra dagisfröken som lyssnar inte undevisar som du skriver. Jag tror ofta att det blir så i bara farten. Har hört att jag är pedagog även hemma. Älskar barnens teckningar...är som att få ta del av deras tankar...

Postat av: Elisabeth Nilsson

Jag lärde mig också att läsa innan jag började skolan. Jag hade en stor tur i att få en lärare som vågade låta mig gå vidare i mitt läsande och slippa börja om (jag skriver om 1954).
Att ha mod som pedagog och stödja barnet i utvecklingsprocessen ger styrka åt både elev och pedagog.

2007-05-30 @ 11:56:19
Postat av: Anonym

HEJ min rektor... ! Allt gott till dig och din skola. Du verkar för det som är bra.
Kram via bloggen.
Anne-Marie

2007-05-30 @ 13:08:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback