MOBIL UNDERVISNING


image945


Att knappa in telefonnumret kräver uppmärksamhet...att samtala i mobil kräver också uppmärksamhet....att välja moblilen före sällskapet förtar uppmärksamhet... att lyssna till andras samtal gör det svårt att vara uppmärksam på det man själv läser...på tunnelbanan. Igår var det en man som hade en hög ljudlig stämma. Han berättade gladeligen på...och jag tror halva tunnelbanevagnen lyssnade ofrivilligt och påtvingat på än den ena privata detaljen efter den andra.

En annan gång satt jag intill två unga kvinnor. De höll sina mobiler i händerna. Fingrade på dem. Ovanför deras huvud fanns reklam om hur man kunde utöka samtalen och hur billigare, billigast det skulle bli.

- du, hörde jag den ena kvinnan säga, jag skickar ett sms till dig....knappeliknapp,knappeliknapp
Den andra flickan satt orörligt koncentrerad på sin mobil. Fönstret lyste upp och ett litet Pavlos-hundar-pip belönade henne med ett litet sms.
- tack, sa hon högt. Jag svarar dig...
Koncentration, uppmärksamhet, pavlos-hundar-pip, belöning, mobilt.

Jag tänker att jag kanske ska använda mig av tekniken i klassummet. Kanske tillåta mobilerna. Sända kollektiva sms med skrivuppgifter och låta eleverna skriva i sina mobiltelefoner och ...

Jag tror faktiskt att det kan vara en idé. Sms är svårt. En konst. En skrivgenre som vi aldrig talar om. Men läser....



Anne-Marie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback