GROTTMÅLNINGAR källa till SPRÅKET

Gottmålningar.. oj...jag läser idag 8 juli 2007 i Svd understreckare om Grottans språk och den andra världen - författare professor i kognitionsvetenskap Peter Gärdenfors, Lunds Universitet.
Jag citerar några meningar ut Peter Gärdenfors understreckare..,

"Forskning visar att det finns starka kopplingar mellan grottmålningarna och det mänskliga språkets uppkomst."

KLOTTER - LÄSA


Jag tänker:

Det är spännande att läsa - att då - för länge sedan - kanske 40-50 tusen år sedan gjordes grottmålningar i grottornas mörker. Någonstans måste dessa avtecknare haft ett ljus - vilken eld - i vilken form - annat än viljan att symbolisera något? Den inre elden - den att avge markeringar, tecken, symboler, återskapande, viljan att förmedla - drev dem långt in i grottorna - men var var ljuset?

Människan symboliserar sig - skaffar symboler för - behöver symboler för att återskapa - symboler för att gemensamhetsskapa - och grottmålningarna visar att detta har ägt rum för hissnande 40 - 50 000 år sedan. Jag tycker det är stort, spännande och synliggör vårt behov av såväl symboler som kommunikation. Kommunikation från en tid till en annan. Språk. I form och uttryck. Bild. Återskapande.

Grottmålningarna - "grottans vägg kom att fungera som ett membran mellan den verkliga världen och den andliga " - så tänker en del forskare. Jag funderar över grottan som fysiskt skydd, men också lite hotfull, så det måste ha avkrävts mod och nyfikenhet för att ta sig längre, allt längre in i den. Så ser ju kunskap ut - det räcker inte bara med modet att göra det krävs nyfikenhet. Nyfikenheten är större än modet.

Jag tar det sista ordagrant ur dagens understreckare, orden är Professor Robin Dunbars;

"..att människan är unik i sin kapacitet att leva i en värld av föreställningar. Det symboliska språket behövs inte främst för att kommunicera om det som händer i omgivningen just nu - för detta räcker djurens signaler och barnens pekande ganska långt. Symbolerna behövs för att tala om vad som händer i den inre världen. De fungerar som ett filter mellan den mentala föreställningsvärlden och verkligheten."




Vi ser dagligdags uttryck för människans vilja att kommunicera sin föreställningsvärld i förhållande till upplevd verklighet. Vi kan hämta tankar från en grotta... och förstå vår mänskliga vilja att avteckna oss och det vi upplever.

Tack för en fantastisk söndagsläsning.
Anne-Marie
 



Kommentarer
Postat av: Jesús J Granero

Grâttmâlningar "motsvarade" för den andliga bön för vara förfädder (jakt, rädsla ...). Dâ stämmer det: grâttvägen blir liksom trummans membran för vibrationerna mellan själva själ/bön och grâttans berg ... i facklas "mörker"!
Jesús

2007-07-08 @ 16:15:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback