SJUKSKRIVNINGS-DEBATTEN

Utbrändhetens verkan och begränsningar i livet vittnar författaren Johanna Nilsson i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag. Tidningen har också en insändare som vittnar om samma sjukdom. Denna tröttnad som inte har något annat namn än utbrändhet. Vår tids sjukdom.


image1074

Jag tänker:

Att vara sjuk betyder att man inte är frisk. Man måste till-friskna. För att till-friskna behövs omsorg, vila, vård och bekräftande bemötande. Jag blir rädd när samhället drar åt så här hårt. Det är en individ som drabbats. Johanna Nilsson skriver att hon själv betalt sin sjukskrivning via sin skatt under många år. Så är det kanske. Vi betalar kollektivt en skatt... men när vi behöver måste vi också kunna få ta ut en del av den insatsen. Många tänker säkert - ja, alla fuskar till sig - men jag har inte sett någon i min närhet göra detta. Tvärtom - jag ser dem gå till sina arbeten - sina uppdrag - i ett helt annat skick än de borde.

Om vi inte visar att vi accepterar att folk är sjuka ibland, längre eller kortare tid - vad gör det med den kollektiva synen på en sjuk människa? Och hur uppfattas då människor som är kroniskt sjuka?


Anne-Marie

Källa: SvD 13 augusti 2007

Kommentarer
Postat av: Pumita

Önskar att jag kunde uttrycka mig lika väl som du gör. Du skriver precis det jag tänker. Cynismen ska inte få fotfäste. Blir riktigt arg.

Postat av: Madonnan

Här fick du med så mkt klokt...oj. Håller med dig helt. Empati.
Ha en fin dag. Kram :)

2007-08-14 @ 12:25:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback