PRAKTISK (bageri) MATEMATIK

Ja, hela söndagen.,..fram till nu...har jag varit i Sandhamns Bageri... vägt, mätt upp, räknat ut, kollat grader, organiserat på plåtar...för att sedan plåta alltsammans. Det är ju praktisk matematik alltsammans. Min bror bagaren säger:

- Det är så mycket att hålla redan på. Så man mummlar hela tiden för sig själv.

Det är samma sak för oss alla. För att få grepp om saker och ting sätter vi ord på det, och låter dessa ord komma utanför oss själva. Så att vi också hör dem. Då förstår vi saken bättre. Nu mumlar jag när jag skriver det här. Lev Vygotskij ler i sin himmel. Vilka lärljungar....mumlar nog han!

Nu till matematiken:

image1214

- Jag mumlar för mig själv.... och måste hela tiden ha koll på klockan...

image1215


Här är en del av ett recept... det ska helt enkelt tredubblas - eller fyrdubblas, eller bara dubblas... aldrig överfört i enkelhet i sin absolut skrivna form. Nej avhängt på väder och tidpunkt... så bakas det på.

image1216

Allt ska noggrant vägas. När jag gjorde detta insåg jag att allt är oändligt viktigt i detta moment. Det är inte på en höft, utan snarare på vågen... det är inte en nypa...utan ett gram och det är inte hit och dit, utan väldigt exakt.

image1217

Så alltsammans väges upp. När jag gjorde detta hade jag bara denna deg i huvudet. Det jäste ordentligt. Men min bagarbror han har fem, sex, sju, åtta degar som är på gång. I olika processande stadier. Jag sa...

- Så brukar jag också ha det... i skolan ... alla mina elever befinner sig alltid på olika platser och olika saker väger olika för dem, och de är helt olika i processen... jag måste alltid - hmmm

- hm...mmmmmm - jag måste tänka - kan inte lyssna på dig... sa min bror och vägde upp jästen... för nu ska allt sättas sprutt på.

image1218

Klockan är central i ett bageri. Den avgör det mesta.

image1222

Det är kilotunga degar som läggs upp på bakborden. Samtidigt bakom ryggen knådar en maskin nästa stora deg, och på plåtar ligger bullar som ska in i ugnen eller ut till försäljning, och nästa tanke i huvudet på bagaren...kanske

- syrran MÄT upp en ....

- men du syrran....


image1224

Nej - jag lovar - jag glömmer inte saltet.
Det ska vara exakt 45 gram salt.'

- Väg noggrant! ropar bagarbror från sitt hörn i bageriet.


image1223

TIden, åter igen.... men också graden av värme eller kyla. In med degen i kylskåpet...långsam jäsning. In i frysen. Ännu längre jästid... ut på bakbordet....aktivitet ... nu jäser det... sedan plåtjäsning... tid och temperatur,

image1226

Jäsning av Sultanlimpor får återspegla grannens växthus...

image1221

Att ordna, skapa plats, fundera över ekonomin på en fysisk plåt. Hur många får plats... ska få plats....tid är pengar, men plats är också pengar... räkna, titta och tänka.... sedan är det mesta en rutin...men i grunden är det matematik. Vilken form har vi på plåten...

image1219

Bedöma och göra lika. Skära upp en hel rulle till bullebitar... här kardemummabullar. Det ska bli ungefär lika stora bullar. Ögat och handen avgör. Fort går det. Också här är det matematik. Bara förflyttningen av kniven och antalet bullar... tid, bedömning och resultat...

image1227

Klara... färdiga... ÄT!

image1228

Bröd är bröd. Brödets betydelse för livet kan inte underskattas. Och när man bakar det så är det mycket som skattas, överslagsräknas, beräknas och bereds. Brödets väg fick bli praktisk matematik. Det var ett riktigt matematikarbete att göra detta resultat. Det färdiga resultatet är bra näring för det fortsatta.

image1229

... jag luktar som en kanelbulle, hurtbulle, kardemummabulle...

dofterna och ett och ett annat bröd bär jag med mig hem,.

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Kersti

Baka är kemi, därför är det så viktigt med vikten. När jag insåg det slutade jag nästan baka, jag är så dålig på kemi. Dessutom blev det för uppstyrt med allt vägande för att vara riktigt skoj. Nu bakar jag igen och ger tusan i kemin. Ibland går det bra ibland mindre bra. Nästan alltid blir det ätligt och alltid doftar det gott. Kersti

Postat av: Cecilia Bengtsson

Underbart blogginlägg, tack!

2010-07-16 @ 21:58:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback