LEDARSKAPET och JAN ELIASSON

Jag intresserar mig mycket för ledarskapsfrågor. Läraren är en ledare. Hur vi gör och förvaltar yrkets krav på ledarskap funderar jag ofta på. Detta gör att jag tänker mycket på hur ledare i andra sammanhang gör.

image1005

Om jag fick bjuda in någon till min vackra plats vid vattnet - skulle jag idag bjuda in Jan Eliasson. Fråga, tänka, undra, fundera, tillfråga, orda, begreppa ... och lyssna till hans ord om ord, förhandlingar och om kraft att lysa och brinna för en sak.

Jag har DN Jobb bilaga framför mig. En intervju med Jan Eliasson.
Jan Eliasson säger att ordet har makt. Jo, det vet vi att ordet har. Orden blir en bild för något som utgör en lösning. Ordet kopplat till en lösning. Ord som förlöser... en "humanistisk korridor" ... är en bild och en lösning för människor som måste få ta sig igenom och ut ur ett konfliktområde. När orden är funna kan lösningen kläs i handling. Eliasson tar också upp balansgången mellan professionell och personlig. Eliasson säger:

" alla vill bli sedda och hörda. Om du kommer ihåg personliga saker om människor så gör det intryck. Alla bör få till stånd ett djup i relationerna och visa respekt för människors och olika länders historia, kultur och traditioner. Man ska bjuda på sig själv, våga visa värme. Det blir så mycket roligare, samtidigt som det ger resultat."

Och så berättar Eliasson något om det där lilla ... om ett besök i ett mattmuseum i Teheran. Det där att göra något som bryter av... ta en paus ifrån..vila....och skaffa sig en annan ingång. Efter låsta förhandligar behövdes en vila, en paus. Eliasson tar sig ifrån mötet till ett mattmuseum, får några deltagare med sig, och ser på mattor, och hör berättelser om mattor... det är att sätta tillbaka den tidigare bortdragna mattan under fötterna... lite back to basic.

Jag tycker om det jag läser. Kanske något av detta kan följa med in i våra klassrum. Respekten för allas rätt att få bli och vara en människa i mötet med en människa. Och att allt inte behöver vara fast inrutat... en utflykt bort från allvaret ... skapar så mycket mer av gemenskap än det till en början ser ut att göra
. Och att ordet alltid innebär en utflykt, en lösning, en möjlighet. Det vill säga - om vi handlar aktivt och medvetet i den riktningen.

Anne-Marie


DN jobb - i samarbete med tidningen CHEF... söndagen den 5 augusti 2007 - av journalisten JANE Bergstedt

Kommentarer
Postat av: Åke Malmeling

Hej Anne-Marie!
Blev också inspirerad av artikeln i DN. Hade tappat bort den och Googlade namnet + DN och ordet personlig. Då dök din blogg upp. Jätteinspirerande att läsa dina funderingar kring olika ämnen. Arbetar själv med skolutveckling på hemmaplan + föreläser och handleder om lärande möten. Har funderat mycket på ordparet personlig -professionell. Att ha med sig själv i mötet med barn och kollegor. att vara öppen för den andre. Humanistisk korridor var ett fint begrepp tycker jag.
Mvh Åke Malmeling

2007-08-20 @ 11:40:41
Postat av: anne-marie körling

Hej Åke,
och så roligt att du fann din väg hit. Jag blev och är mycket imponerad av Jan Eliassons ledarskap. Och visst är begreppen en väg att förstå bättre. Jag tyckte så mycket om Jan Eliassons tankar om språket som en väg till lösning... och visst stämmer det. Vi behöver ord som raster och pensel... Jag välkomnar dig tillbaka till min blogg - vi arbetar för samma sak. Anne-Marie


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback