SJÄLVBILD

image62

På Manhattan New School, NY, målade eleverna varje år ett självporträtt. De utfördes i olika tekniker men i varje bild lyste individen igenom - en slags självbild - och vi som besökte skolan såg varje elev uttryckt av eleven själv. Jag har låtit mina elever måla självporträtt i många år, men inte varje år. Nu när jag tittar på ett elevporträtt, ser jag hur värdefullt detta arbete är. Eleven lyser igenom sin bild, Berättar mer än tusen ord.
Den berättelsen vill jag titta på om och om igen.
Ackompanjerad av eleven alldeles intill mig.
Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: erica

Jag vill också åka dit, och se, och inse, och lära, och tänka och växa.
Kan man posta sig i ett paket? Men till vem?

Postat av: Anne-Marie

Hi hi,
Sök stipendier och åk. Du får din livs största lärarupplevelse. Det är organisationen som är det mest spännande, och rektorns engagemang i allt som rör det pedagogiska arbetet, präglat av kollegors nyfikenhet, öppenhet, medvetenhet kring lärandet hos eleven, i eleven och hur samspelet påverkar
lärandet.
Jag ska tillbaka dit, åk med mig!
Den främsta kontakten till Manhattan New School är Rigmor Lindö. Hon är ciceron till denna skola. Och jag har henne att tacka för att jag lyckades få besöka skolan.
Jag fick ett bekräftande besök, detta verkar Kiwimodellen för, och detta såg jag redan på Nya Zeeland i samtliga klassrum jag besökte där. Då var jag nyseende, och det betyder att jag först måste skala av mig det jag bar med mig för att kunna se, vid Manhattan New School besöket såg jag fullt ut hur en skola framgångsrikt kan organsera för lärandet, den vägledda undervisningen, den individuella och den gemensamma läsningen. Jag kände mig bekräftad. Det behöver man få göra ibland.
Så åk med mig Erica, Jag ska tillbaka!
Anne-Marie

2007-04-24 @ 07:13:49
Postat av: erica

Ja, hurra, jippi!! Jag börjar packa!
och pengar då....nåt förslag på hur och var jag kan söka?

2007-04-24 @ 21:23:18
URL: http://www.klassiskt.bloggspot.com
Postat av: erica

Jag har tidigare läst det Rigmor skrivit om Manhattan New school och det gjorde mig mycket nyfiken.

2007-04-24 @ 21:25:34
URL: http://www.klassiskt.bloggspot.com
Postat av: Anne-Marie

Jag ska samla ihop en grupp - men det blir Rigmor Lindö och hennes man som får arrangera. Resan jag gjorde med dom blev en mycket trevlig upplevelse, och den gör jag gärna igen. Pengar... vi får vända upp och ned på våra kommuner, leta stipendier...söka,söka för genom att gå utanför gränserna så ser vi vad vi kan göra innanför dem.
Rigmor har skrivt en bok som jag ska läsa -
DET GRÄNSLÖSA SPRÅKRUMMET - som beskriver denna didaktiska tanke - och det Rigmor skriver om handlar om framtid, människosyn och kommunikation.
Anne-Marie

2007-04-25 @ 13:10:58
Postat av: erica

Jo, det var den jag läste. Där finns det mycket gott.

2007-04-25 @ 18:16:47
URL: http://www.klassiskt.bloggspot.com
Postat av: Rigmor Lindö

Hej Annmarie och Erica! I min senaste bok den meningsfulla språkväven skriver jag mer utförligt om Manhattan new school och dess enastående litteraturdidaktik.

MVH

Rigmor

2007-04-29 @ 14:34:53
Postat av: Anne-Marie

Bästa Rigmor!
Vi är med dig. Jag har haft förmånen att se det du beskriver - den pedagogiska tanken ska nu vävas av flera. Din bok läser jag väldigt snart...den ligger framför mig på bordet. Och den kommer jag få all anledning att återkomma till.
Kram och tack för din inbjudan, medverkan, din glädje och ditt förmedlande synsätt på lärandet.
Anne-Marie

2007-04-29 @ 14:40:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback